Om myggbett

Fakta och råd om myggstick

Om Myggbett

Myggbett uppstår när du blivit stucken av en mygga och kroppen reagerar på myggans saliv. Det kan svida och klia men det brukar gå över snabbt och är oftast helt ofarligt.

Akuthjälp vid allergiska reaktioner

Om du reagerar kraftigt på myggbett gör du bäst i att söka vård för besvären. Vid akuta fall (kraftiga allergiska reaktioner) ring nödnummer 112. Är det inte lika akut kan du ringa Sjukvårdsrådgivningen 1177 eller besöka deras webbsida: http://www.1177.se
Där får du tala med en sjuksköterska som kan svara på frågor om allergiska reaktioner från mygg, knott, getingstick eller fästingbett. De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

När du blir stucken av en mygga sprutar den samtidigt in saliv i sticksåret. Kroppen reagerar på det främmande ämnet i saliven och ett myggbett uppstår. I myggans saliv finns också ämnen som gör att bettet kliar.

En del människor reagerar starkare på bett än andra. Idag vet man inte riktigt varför det är så. Bevisligen föredrar myggen vissa personer/lukter/kroppsodörer framför andra. Oberoende forskning pekar dock på att människor som visat sig vara attraktiva för myggan, utsöndrade betydligt mindre mängd doftsignaler än vad de icke attraktiva människorna gör. Alltså tvärtemot vad man skulle kunna tro. Detta kan förklara att vissa människor blir myggbitna medan andra slipper undan.

Myggor kan också sprida sjukdomar. I stora delar av världen är myggburna sjukdomar som exempelvis malaria ett stort problem. I Sverige kan "harpest" och "ockelbosjukan" spridas på det här viset, men dessa sjukdomar är ganska ovanliga.

Symptom

Stickstället på huden rodnar och svullnar. Oftast kliar det också. Alla människor reagera olika. En del får stora kliande myggbett, på andra syns knappt betten. I regel försvinner de flesta bett inom några dagar.

Egenvård

När du fått ett myggbett kan du lindra besvären genom att kyla ner svullnaden med kallt vatten, en isbit inlindad i tyg, alsolsprit eller kylbalsam. Att stryka en svag hydrokortisonsalva på myggbett som är av större besvär kan också fungera väl till att lindra smärtan och irritationen. Ett annat effektivt allternativ för att lindra obehag och klåda är Lifesystems - Bite Relief.

Försök att undvika att klia så mycket på bettet. Det kan förvärra klådan och om huden går sönder kan bettet bli infekterat. Om du inte kliar på bettet läker det dessutom snabbare.